Καυτερές Σάλτσες
Λίγο Kαυτερές – Μέτρια Kαυτερές – Πολύ Kαυτερές – Εξαιρετικα Καυτερές – Ελληνικές Σάλτσες – Σάλτσες Sriracha
Θέλεις να δώσεις ένταση στο φαγητό σου; Η μήπως θέλεις να ‘τρελάνεις’ τον ουρανίσκο σου; Δεν έχεις παρά να βάλεις στο ράφι σου μια από τις λαχταριστές καυτερές σάλτσες που θα βρεις στο κατάστημα μας , η οποία θα μείνει για πολύ καιρό αξέχαστη στον ουρανίσκο σου!
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη από καυτερές σάλτσες στο κατά΄στημα μας, οι οποίες αποτελούν ιδανική λύση για όσους προτιμούν να δώσουν μια πιο πικάντικη γεύση στο φαγητό τους πέρα από τα κοινά καρυκεύματα. Οι καυτερές σάλτσες αποτελούνται από πιπεριές που ξεκινούν από πολύ χαμηλά επίπεδα καυστικότητας, γι’ αυτούς που απλά θέλουν να δώσουν μια μικρή ένταση στο φαγητό τους και αντίστοιχα μπορούν να φτάσουν σε πολύ μεγάλα επίπεδα καυστικότητας για όσους είναι γενναίοι και θέλουν να δοκιμάζουν την τύχη τους!
Η κλίμακα Scoville , αποτελεί μια κλίμακα μέτρησης της καυστικότητας μιας πιπεριάς τσίλι η οποία εκφράζεται σε μονάδες SHU (Scoville Heat Units, Μονάδες "Θερμότητας" Σκόβιλ), και περιλαμβάνει στην πλειονότητα της πιπεριές, που ξεκινούν από την κοινή πράσινη πιπεριά (με 0 SHU) που υπάρχει σε κάθε ελληνικό τραπέζι και μπορεί να φτάσει σε πάρα πολύ μεγάλα επίπεδα καυστικότητας, σύμφωνα με την συγκεκριμένη κλίμακα, όταν ξεπερνούν τις 80.000 SHU.
Υπάρχει μια τεράστια γκάμα από καυτερές σάλτσες που μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα συνδυάζοντας καυτερές και γλυκές γεύσεις ταυτόχρονα, περιλαμβάνοντας ακόμα και εκρηκτικούς συνδυασμούς από φρούτα και αρώματα . Η πιπεριά Jalapeno και η Tabasco προσδίδουν μια αρκετά πικάντικη γεύση στο φαγητό μας και υπάρχουν στα περισσότερα ελληνικά τραπέζια. Αν ωστόσο είσαι ένας από αυτούς που έχουν πιο γερό στομάχι και θέλουν κάτι πιο δυνατό, τότε βρίσκεσαι στην σωστή σελίδα καθώς παρακάτω βρείς μερικές από τις πιο καυτερές σάλτσες που υπάρχουν στον κόσμο!
Πως φτιάχνονται οι καυτερές σάλτσες?
Η παραδοσιακή μέθοδος δημιουργίας καυτερής σάλτσας απαιτεί τη ζύμωση είτε καθαρών καυτερών πιπεριών είτε μείγματος καυτερής και γλυκιάς πιπεριάς, καθώς και διαφόρων αρωματικών λαχανικών και βοτάνων (όπως σκόρδο ή κρεμμύδι). Αφού λήξει η περίοδος ζύμωσης, ολόκληρο το μείγμα ανακατεύεται με ξύδι μέχρι να γίνει λείο σαν μετάξι.
Καυτερές σάλτσες συστατικά
Ποια συστατικά μπαίνουν στη ζεστή σάλτσα; Οι περισσότερες πικάντικες σάλτσες παρασκευάζονται από ένα μείγμα πιπεριών τσίλι, ξύδι και θαλασσινό αλάτι. Πολλές καυτερές σάλτσες ζυμώνονται για να προσδώσουν μια ξινή ή funky γεύση. Μπορεί να είναι υγρά ή πάστα σε συνοχή και μπορεί να είναι πράσινα, κόκκινα ή ακόμα και καφέ.
Καυτερές Σάλτσες - Είδη
Στο κατάστημα μας μπορείτε να βρείτε εντυπωσιακές καυτερές σάλτσες χωρισμένες σε κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο καυστικότητας στο οποίο βρίσκεστε.
Ένας γενικός τρόπος για να εκτιμήσετε τη θερμότητα μιας σάλτσας είναι να δείτε τη λίστα συστατικών. Οι σάλτσες τείνουν να διαφέρουν σε θερμότητα ανάλογα με το είδος των πιπεριών που χρησιμοποιούνται και όσο πιο κάτω στη λίστα, τόσο μικρότερη είναι η ποσότητα του πιπεριού.
Cayenne - Οι σάλτσες που παρασκευάζονται με καγιέν, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τις σάλτσες τύπου Λουιζιάνα , είναι συνήθως πιο καυτερές από το jalapeño, αλλά πιο ήπιες από άλλες σάλτσες.
Chile de árbol - Μια λεπτή και ισχυρή μεξικάνικη πιπεριά τσίλι γνωστή και ως τσίλι ράμφος πουλιού και τσίλι ουράς αρουραίου. Ο δείκτης θερμότητάς τους κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 30.000 μονάδες Scoville , αλλά μπορεί να φτάσει και πάνω από 100.000 μονάδες. Σε υποκατάστατα μαγειρέματος, η πιπεριά Chile de árbol μπορεί να αντικατασταθεί με πιπέρι καγιέν .
Habanero - Οι σάλτσες πιπεριάς Habanero ήταν γνωστές ως οι πιο καυτερές φυσικές σάλτσες πιπεριάς, αλλά σήμερα είδη όπως το Bhut jolokia , το Naga jolokia ή το Trinidad Scorpion Moruga είναι ακόμη και πέντε ή δέκα φορές πιο καυτερές.
Jalapeño - Αυτές οι σάλτσες περιλαμβάνουν πράσινο και κόκκινο jalapeño chilis και chipotle (ωριμασμένο και καπνιστό). Το πράσινο jalapeño και το chipotle είναι συνήθως οι πιο ήπιες σάλτσες που υπάρχουν. Η κόκκινη σάλτσα jalapeño είναι γενικά πιο καυτή.
Naga Bhut Jolokia - Η πιπεριά είναι επίσης γνωστή ως Bhut Jolokia, πιπέρι φάντασμα, πιπέρι τσίλι φάντασμα, κόκκινο τσίλι νάγκα και τσίλι φάντασμα. Το 2007, το Guinness World Records πιστοποίησε ότι το Ghost Pepper (Bhut Jolokia) ήταν η πιο καυτερή πιπεριά τσίλι στον κόσμο, 400 φορές πιο καυτερή από τη σάλτσα Tabasco. Ωστόσο, το 2011 έχει αντικατασταθεί από το Trinidad Moruga Scorpion.
Piri piri - Η πιπεριά Peri Peri έχει πολιτογραφηθεί στη Νότια Αφρική και είναι επίσης γνωστή ως πιπεριά αφρικανικού ματιού πτηνού, πιπεριά Piri-Piri ή πιπεριά Pili-Pili, ανάλογα με την περιοχή της χώρας στην οποία βρίσκεστε. Η πιπεριά κυμαίνεται από μισό έως μία ίντσα σε μήκος και λεπταίνει σε αμβλύ σημείο. Το μικρό πακέτο έχει μια ισχυρή γροθιά με βαθμολογία 175.000 στην κλίμακα Scoville, κοντά στο Habanero, αλλά το Peri Peri είναι μικρότερο και έχει πολύ διαφορετική γεύση. Χρησιμοποιείται πιο συχνά σε καυτερή σάλτσα, σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά και καρυκεύματα, επειδή έχει μια πολύ ελαφριά, φρέσκια γεύση εσπεριδοειδών-βοτάνων που δένει καλά με τις γεύσεις των περισσότερων άλλων συστατικών.
Scotch Bonnet - Παρόμοιες σε θερμότητα με το Habanero είναι αυτές οι πιπεριές δημοφιλείς στην Καραϊβική. Βρίσκεται συχνά σε καυτερές σάλτσες Τζαμάικας.
Πιπεριές ταμπάσκο - Οι σάλτσες που παρασκευάζονται με πιπεριές ταμπάσκο είναι γενικά πιο καυτερές από τις σάλτσες πιπεριού καγιέν. Μαζί με το Ταμπάσκο , μια σειρά από σάλτσες παρασκευάζονται με πιπεριές ταμπάσκο.
Trinidad Moruga Scorpion - Η πιπεριά τσίλι σε μέγεθος μπάλας του γκολφ έχει μια τρυφερή γεύση σαν φρούτο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Χιλής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, το μείγμα Trinidad Scorpion Moruga είναι 2.009.231 SHU στην κλίμακα Scoville .
Carolina Reaper - Το Carolina Reaper είναι μια σούπερ καυτερή πιπεριά που έχει περιγραφεί ως ψητή γλυκύτητα που προσφέρει ένα στιγμιαίο επίπεδο θερμότητας. Αναπτύχθηκε από τον ιδρυτή του Puckerbutt Ed Currie στο Rock Hill της Νότιας Καρολίνας, το Carolina Reaper έχει κατά μέσο όρο πάνω από 1,6 εκατομμύρια SHU και τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες τον Αύγουστο του 2017.
Εκχύλισμα καψαϊκίνης - Οι πιο καυτερές σάλτσες παρασκευάζονται από εκχύλισμα καψαϊκίνης. Αυτά κυμαίνονται από μείγματα σάλτσας καυτερής πιπεριάς έως καθαρά εκχυλίσματα καψαϊκίνης. Αυτές οι σάλτσες είναι εξαιρετικά καυτερές και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με προσοχή από όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε φλογερά φαγητά. Πολλοί είναι πολύ ζεστοί για να καταναλώσουν περισσότερες από μία ή δύο σταγόνες σε μια κατσαρόλα με φαγητό. Αυτές οι καινοτόμες σάλτσες πωλούνται συνήθως μόνο από εξειδικευμένους λιανοπωλητές και είναι συνήθως πιο ακριβές.
Άλλα συστατικά - η θερμότητα επηρεάζεται επίσης από άλλα συστατικά. Μπορούν να προστεθούν λάδι μουστάρδας και wasabi για να αυξηθεί η αίσθηση του καψίματος, αλλά γενικά, περισσότερα συστατικά σε μια σάλτσα αραιώνουν την επίδραση του τσίλι, με αποτέλεσμα μια πιο ήπια γεύση. Πολλές σάλτσες περιέχουν ντομάτες, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδο ή άλλα λαχανικά και καρυκεύματα. Το ξύδι ή ο χυμός λεμονιού είναι επίσης κοινά συστατικά σε πολλές καυτερές σάλτσες, επειδή η οξύτητά τους θα βοηθήσει να μην οξειδωθεί η σάλτσα, λειτουργώντας έτσι ως συντηρητικό.