Sriracha - Καυτερές Σάλτσες Ταϋλάνδης
Η πιο δημοφιλής καυτερή σάλτσα Sriracha (Σριράτσα) από την Ταϊλάνδη στο πιάτο σας.
Η σάλτσα Sriracha είναι τόσο δημοφιλής ανα τον κόσμο ώστε πλέον βγάζει μέχρι και “Sriracha Mouthwash” στοματικό διαλυμα με την γεύση της σάλτσας σριράτσα για τους φανατικούς οπαδούς της! Βεβαίως δεν είμαστε τόσο τρελοί ώστε να το φέρουμε και αυτό, τουλάχιστον όχι ακόμα…
Και όταν μιλάμε για την σάλτσα σριράτσα βεβαίως μιλάμε για την Sriracha flying goose. Την Σριράτσα με την Χήνα στην ετικέτα η οποία είναι μια από τις πιο αυθεντικές εταιρείες που παράγουν αυτή την σάλτσα και συνεχίζει να φέρνει την αυθεντική αυτή γεύση σε ολοένα και περισσότερους φανατικούς των καυτερών.
Οι περισσότερες σάλτσες που διαθέτουμε προέρχονται είτε από την δυτική Ευρώπη είτε από την Αμερική. Αποφασίσαμε λοιπόν να φέρουμε και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους ο οποίος προέρχεται από την Ασία. Τα συστατικά αυτής της σάλτσας είναι πολύ απλά καθώς φτιάχνεται από καυτερές πιπεριές, ξύδι, σκόρδο, κρεμμύδι και ζάχαρη. Πολλές εταιρείες προσπάθησαν να αναπαράγουν αυτή την κατα τα άλλα απλή συνταγή, η Huy Fong όμως συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά στον σωστο βαθμό που χρειάζεται ώστε να δημιουργήσει ένα αριστούργημα το οποίο με μια δοκιμή μόνο θα καταλάβετε γιατί όλοι προτιμούν την σριράτσα αυτής της εταιρείας έναντι των άλλων..
Απο που προέρχεται η σάλτσα Sriracha? Η ιστορία της Σριράτσα
H σάλτσα Sriracha προέρχεται από την Ταυλάνδη από την πόλη Si Racha. To 1930 η Thanom Chakkapak έφτιαξε την αρχική καυτερή σάλτσα σριράτσα η οποία προορίζοταν για τους φίλους και συγγενείς της. Η σάλτσα ήταν τόσο πετυχημένη που όλοι όσοι την δοκίμασαν πρότείναν στην δημιουργό της να την συσκευάσει και να αρχίσει να την παράγει σε μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι και έκανε λοιπόν η Κα. Chakkapak και η σάλτσα άρχισε να παίρνει τα πάνω της. Πολλοί σεφ στην Bangkok άρχισαν να χρησιμοποιούν την σάλτσα στα εστιατόρια τους και η σάλτσα άρχισε να βραβεύεται για την θεσπέσια γεύση της σε διάφορους διαγωνισμούς γεύσης. Έτσι η σάλτσα διαδόθηκε στην Ταϋλάδη γρήγορα και έγινε γνωστή. Δυστυχώς όταν οι δημιουργοί της σάλτσα πήγαν στην κυβέρνηση για να κατωχυρώσουν το όνομα Sriracha είχαν ήδη κυκλοφορήσει διάφορες αντιγραφές της σάλτσας με την ίδια επωνυμία και η κυβέρνηση δεν μπορούσε με βεβαιότητα να διαπιστώση ποια είναι η αρχική σάλτσα οπότε και δεν εκδόθηκε κάποιο πιστοποιητικο.
Η σάλτσα Ηuy Fong βεβαίως είναι μια από τις πιο γνωστές μάρκες παγκοσμίως όσον αφορά την σάλτσα σριράτσα ομως δεν είναι η αρχική εταιρεία που την δημιούργησε. Παρόλα αυτά έχει και αυτή την δική της μοναδική ιστορία όπως θα δείτε και στο βίντεο δεξιά του άρθρου!
Το 1975 ο David Tran ζούσε στο Βιετνάμ και έφτιαχνε τη δική του σάλτσα Σριράτσα. To 1978 αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική με την οικογένεια του και ανέβηκαν στο εμπορικό πλοίο Huy Fong το οποίο τους μετέφερε στις ΗΠΑ για να βρούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Το 1980 καθώς ο David Tran είδε ότι υπήρχε μεγάλο κύμα μεταναστευτικό από την Ασία προς την Αμερική άρχισε και πάλι να παράγει την δική του σάλτσα και να την πουλάει κυρίως στους μετανάστες. Ο τύπος χρησιμοποιούσε τα βαζάκια από τις βρεφικές φρουτόκρεμες και πούλαγε τις σάλτσες απο το πίσω μέρος του φορτηγού του! Γρήγορα όμως περίπου το 1983 ο Τραν έβγαλε αρκετά λεφτά για να ανοίξει την δική του μικρή βιοτεχνία παραγωγής σάλτσας. Εκέι άρχισε να τελειοποιεί την συνταγή του και να γίνεται ολοένα και πιο επαγγελματική η παραγωγή της σάλτσας. Απο τότε ο Τραν άρχισε να προωθεί την σάλτσα του και σε περισσότερες περιοχές της Δυτικής Αμερικής. Το προΪόν πήγαινε καλά για αρκετά χρόνια μέχρι το 2005 που η πωλήσεις στις καυτερές σάλτσες εκτοξεύτηκαν κατα 800% σε όλη την Αμερική, η καυτερή σάλτσα Sriracha έγινε πλέον η #1 mainstream καυτερή σάλτσα που βρίσκεται σε όλα τα τραπέζια των ατόμων που τους αρέσουν τα καυτερά! Έτσι η εταιρεία επεκτάθηκε παγκοσμίως και πλέον σε όλες τις χώρες το όνομα Sriracha είναι γνωστό και συνδέεται άρρηκτα με την σάλτσα στο κόκκινο μπουκάλι με το πράσινο καπάκι.
Που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την σάλτσα Sriracha?
Αρχικά οι ντόπιοι Ταϋλανδοί το 1940 χρησιμοποιούσαν περισσότερο την σάλτσα αυτή με τα θαλασσινά τους πιάτα. Πλέον όμως η σάλτσα χρησιμοποιείται σε άπειρες συνταγές και σε πολλά διαφορετικά φαγήτά. Παρακάτω έιναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε την καυτερή σάλτσα σας.
Στην ομελέτα σας! – Βάλτε μια γεναία δόση σριράτσα στην ομελετα σας και δείτε την αμέσως να ανεβαίνει επίπεδο σε γεύση, άρωμα και ποιότητα.
Σε όλες τις σάλτσες ζυμαρικών σας! – Πειραματιστείτε με την ποσότητα ώστε να δώσετε το επιθυμητό κάψιμο και γεύση σε όλες τις σάλτσες ζυμαρικών. Φτιάξτε Seafood Pasta με Sriracha και θα γλύφετε τα δάχτυλα σας!
Στο Burger σας! – Αντί της βαρετής κέτσαπ που έχουμε συνηθίσει να βάζουμε.
Σε κοτόπουλο, στην σαλάτα σας, στην φασολάδα σας ή ακόμα και στις φακές σας! Η Sriracha πάει με ΟΛΑ!
Τι γέυσεις Sriracha υπάρχουν?
Μετά την τεράστια επιτυχία που είδε η εταιρία με την αρχική σάλτσα σριράτσα έκανε επέκταση της γκάμας της και με νέες γεύσεις και είδη όπως: πιο καυτερή, με σκόρδο και κρεμύδι και τζίντζερ.
Εάν σας αρέσει η Sriracha και έχετε χρόνο μπορείτε να δείτε το παρακάτω ντοκιμαντέρ στα αγγλικά που έχει περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την αγαπημένη σας σάλτσα!