Ποιό είναι το πιο καυτερό πιπέρι στο κόσμο;

Τι ονομάζουμε πιπέρι;

Οι περισσότεροι από εμάς μόλις ακούμε πιπέρι το μυαλό μας αυτόματα πηγαίνει στο τριμμένο μπαχαρικό σε μαύρο χρώμα που βρίσκουμε σε όλα τα super markets το οποίο προκύπτει από την επεξεργασία αυτών των μικρών μαύρων κόκκων. Ελάχιστοι όμως από εμάς  γνωρίζουμε πως αυτοί οι κόκκοι που τρίβουμε στους οικιακούς μας μύλους προέρχονται από ένα φυτό που ονομάζεται πιπερόδεντρο. Ο καρπός του πιπερόδεντρου, ο πιπερόκοκκος  υποβάλλεται σε μια ειδική επεξεργασία αποξήρανσης μόλις ωριμάσει και κατόπιν στη διαδικασία του αλέσματος.  Έτσι προκύπτει λοιπόν το πιπέρι στην μορφή της σκόνης όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα η ποικιλία αυτή είναι ανθοφόρα και αναρριχώμενη καθώς ανήκει στο μεγάλο γένος  των πεπερωδών και κατόπιν στην οικογένεια των πιπεριδών. Μετά την ανθοφορία της η ποικιλία δημιουργεί αυτούς τους μικρούς κόκκους οι οποίοι ωριμάζουν πάνω στο φυτό, συλλέγονται και ακολουθούν την διαδικασία που προαναφέραμε. Όταν ο καρπός αυτός ωριμάσει και γίνει μαύρος τότε το πιπέρι είναι αρκετά ψημένο. Από την άλλη όταν ο κόκκος αυτός είναι ακόμα κόκκινος σημαίνει πως δεν έχει ωριμάσει πλήρως και από αυτόν προκύπτει το  κόκκινο πιπέρι και κατ επέκταση το λευκό  πιπέρι είναι παράγωγο ενός καρπού που δεν έχει ψηθεί σχεδόν καθόλου ο οποίος  είναι ακόμα λευκός. Το φυτό του πιπεριού έχει καταγωγή από την Νότια Ινδία και παράγεται τόσο εκεί όσο και σε πιο τροπικά μέρη.

 

Το πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο

 

Κάπου εδώ όμως θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτή η τριμμένη σκόνη, δηλαδή το πιπέρι, δεν  μπορεί να παραχθεί μόνο από τους κόκκους του πιπερόδεντρου αλλά και από διαφορετικές ποικιλίες πιπεριών.  Η φύση με την βοήθειά της  έχει συμβάλλει  στο πέρασμα του χρόνου στην εξέλιξη των ειδών και μας έχει προσφέρει μεγάλη γκάμα στην κατηγορία των πιπεριών τόσο στις απλές, μη καυτερές πιπεριές όσο και στις πιο δυνατές, καυστικές πιπεριές. Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλά είδη με συγκεκριμένες ιδιότητες, αλλά εμείς θα βασιστούμε σε  κάποιες κύριες ποικιλίες που κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην κλίμακα Scoville και στο πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο.


Η Κλίμακα Scoville

Αφού γνωρίσαμε ακριβώς τι σημαίνει ο όρος πιπέρι θα πρέπει σίγουρα να μάθουμε κάποια πράγματα για τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσκου καθώς επίσης θα πρέπει να κάνουμε και μια σύντομη γνωριμία με την κλίμακα Scoville.

Το πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο

Η κλίμακα Scoville είναι κατά κάποιο τρόπο η μονάδα μέτρησης των επιπέδων καψαϊκίνης που περιέχει μια πιπεριά. Η κλίμακα αυτή δημιουργήθηκε το 1912 από τον Αμερικανό φαρμακοποιό τον Γουίλμπουρ Σκόβιλ από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Στην αρχη η μέθοδος που χρησιμοποίησε δεν ήταν και τόσο έμπιστη καθώς πήρε μια ομάδα ατόμων και τους έδωσε να δοκιμάσουν τις πιο καυτερές πιπεριές της εποχής και απλά μετά η ομάδα κατέγραψε τις εντυπώσεις της. Πήρε κατόπιν τα αποτελέσματα τα επεξεργάστηκε και κατέληξε σε κάποια πορίσματα. Ωστόσο όπως καταλαβαίνει κανείς στο συγκεκριμένο τρόπο δεν υπήρχε αντικειμενικότητα. Για αυτό και το εν λόγω  πείραμα εχει αντικατασταθεί  από την επιστημονική μέθοδο της Υδροχρωματογραφίας Υψηλής Απόδοσης.

 Οι πιο καυτερές πιπεριές στον κόσμο.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να κάνουμε μια μικρή γνωριμία με τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου που ακόμα στη χώρα μας δεν είναι τόσο γνωστές.

H καυτερή πιπεριά Habanero (350.000 – 600.000 Scoville units)

Μια αρκετά καυτερή πιπεριά της οποίας το είδος έχει και διαφορετικές αποχρώσεις είναι η ποικιλία της πιπεριάς Habanero. Η ποικιλία έχει καταγωγή από την Νότια Αμερική και την περιοχή του Αμαζονίου καθώς η οικογένεια στην οποία ανήκει ονομάζεται capsicum Chinese.  Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η ποικιλία της Habanero κατείχε την πρώτη θέση στην κλίμακα Scoville  μέχρι που το ρεκόρ γκίνες αργότερα κατέλαβαν άλλες ποικιλίες στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω.

Το πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο

Πέρα από τους διαφορετικούς συνδυασμούς σε σάλτσες  που θα βρείτε στο κατάστημά μας, την ποικιλία της Habanero θα την βρείτε και στην μορφή της τριμμένης σκόνης δηλαδή του πιπεριού. Πρόκειται για ένα αρκετά  καυτερό πιπέρι που μπορεί σίγουρα να απογειώσει τα φαγητά σας αλλά σίγουρα δεν πρόκειται και για το πιο καυτερό. Στη κλίμακα Scoville η πιπεριά Habanero  είναι η πρώτη εκτός της τελικής τριάδας στην κορυφή της κλίμακας και είναι μεταξύ των 350.000 έως 600.000 Scoville.

H καυτερή πιπεριά Ghost pepper (Bhut Jolokia) (1.000.000+ Scoville units)

Την βάση στην πυραμίδα της τελικής τριάδας κατέχει η πιπεριά Ghost Pepper ή διαφορετικά  Bhut Jolokia. H συγκεκριμένη μέχρι και το 2011 ήταν στην κορυφή της κλίμακας με πάνω από 1 εκ Scoville στην διάθεσή της. Έχει καταγωγή από την Βορειοανατολική Ινδία και αναφερόμαστε σε μια πιπεριά καλοσχηματισμένη σχεδόν σαν κώνο η οποία αν έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Το πιπέρι της συγκεκριμένης ποικιλίας όπως είναι αναμενόμενο είναι πολύ δυνατό. Έχει μια ερυθροκαφέ απόχρωση και πέρα από τις νότες καψαϊκίνης που σίγουρα είναι πολύ δυνατές συνδυάζει μια φρουτώδη και πικάντικη γεύση.

Το πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο

H καυτερή πιπεριά Trinidad Scorpion (1.200.000+ Scoville units)

 
 Έχοντας κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στην κλίμακα η πιπεριά Trinidad Scorpion κατέχει την δεύτερη θέση. Όπως προκύπτει και από την ονομασία της έχει καταγωγή από το νησί Τρινιδαδ. Το εντυπωσιακό αυτής ποικιλίας είναι πως στην περιοχή από όπου κατάγεται και παράγεται χρησιμοποιείται ακόμα και για την παραγωγή και έκρηξη δακρυγόνων.Από αυτό και μόνο μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο δυνατή είναι. Το σχήμα της είναι σας μια μικρή καμπανούλα η οποία στο κάτω μέρος έχει μια μικρή μύτη, σας απόληξη  που θυμίζει την ουρά και κατόπιν το τσίμπημα του σκορπιού, για αυτό της προσαρτήθηκε και αυτή η ονομασία. Το πιπέρι έχει μια σκούρα κεραμιδί απόχρωση και φυσικά είναι πολύ επικίνδυνο αν διασκορπιστεί σε κλειστό χώρο. Η ποικιλία της Trinidad είχε την πρώτη θέση στο βιβλίο γκίνες ως η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο από το 2011. Οι μονάδες Scoville της κυμαίνονται από τα 1.200.000-2.000.000.

Το πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο


H πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο! Η καυτερή πιπεριά Carolina Reaper (2.000.000+ Scoville units)

 
Από το 2012 και μετά καθώς και μέχρι σήμερα την πρώτη θέση στην κλίμακα Scoville και με μεγάλη διαφορά κατέχει η ποικιλίας της πιπεριάς της Carolina Reaper. Το βραβείο γκίνες εδώ και πολλά χρόνια ανήκει σε αυτή χωρίς να έχει υπάρξει κάτι άλλο παρόμοιό της. Στη μέτρηση της κλίμακας ξεπερνά τα 2 εκ. Scoville. Το σχήμα της είναι αρκετά κοντά με αυτό της Trinidad Scorpion αφού εξάλλου η Carolina προέρχεται από το γένος  της Trinidad. H μόνη διαφορά είναι στο ότι η Carolina δημιουργεί κάποιες πιο έντονες αυλακώσεις στο εξωτερικό περίβλημα της σάρκας της. H συγκεκριμένη ποικιλία δίνει πολύ ωραίες σάλτσες δεμένες και πλούσιες σε υφή και γεύση. Πέρα από την καψαϊκίνη,  η οξύτητα αυτής της πιπεριάς και μια ελαφριά νότα γλυκάδας την κάνουν να ταιριάζει απόλυτα με φρούτα, ποτά και μπαχαρικά. Συνδυάζεται άψογα και με πιο απλές συνταγές όπως είναι η ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο αλλά και πρόσθετα διαφορετικά είδη πιπεριών. Το παράγωγο πιπέρι αυτής της ποικιλίας είναι φυσικά και το πιο καυτερό πιπέρι όλου του κόσμου. Το χρώμα αυτής της σκόνης είναι κατά κόκκινο και αν κανείς το αγγίξει με γυμνά χέρια τότε σίγουρα μπορεί να παθει ακόμα και έγκαυμα. Πρέπει γενικότερα η χρήση να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή διότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να επιφέρει και το θάνατο. Η φρουτώδη και γλυκιά γεύση της  Carolina αποτελεί την βάση για πολλούς συναρπαστικούς συνδυασμούς. Επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και ξεκινήστε το μαγικό σας ταξίδι στον κόσμο των καυτερών.

Το πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο carolina reaper

 


Προϊόντα που θα βρείτε στο κατάστημά μας- Παράγωγα των πιπεριών

Καυτερές Σάλτσες

Όπως όλοι γνωρίζουμε και όπως έχει γίνει ήδη γνωστό μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον καρπό της πιπεριάς με πολλούς τρόπους. Για αρχή μπορεί κανείς να μαγειρέψει εύγευστες  φρέσκες σάλτσες συνδυάζοντάς τες με νόστιμες ντομάτες αλλά και πολλά διαφορετικά λαχανικά. Τέτοιες σάλτσες που καλύπτουν όλους τους γευστικούς κάλυκες θα βρείτε και στο δικό μας κατάστημα έχοντας όμως ως βάση τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου. Υπάρχουν συνδυασμοί οι οποίοι θα καλύψουν όλες τις γευστικές σας απαιτήσεις ακόμα και τους πιο δυναμικούς της πρόκλησης, ακόμα και τους πιο απαιτητικούς του είδους. Οι συσκευασίες με τις σάλτσες μας μπορούν και συνδυάζουν διαφορετικά υλικά της γαστρονομιάς μας όπως είναι τα φρούτα, τα μπαχαρικά, τα ποτά ακόμα και ο καφές.  Μπορείτε να βρείτε προϊόντα τόσο για ψημένες όσο και για κρύες παρασκευές. Θα πρέπει ακόμα να σας τονίσουμε πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία και από μουστάρδες και σάλτσες barbecue ιδανικές τόσο για πριν όσο και για μετά το ψήσιμο των κρεάτων σας.

Το πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο

 

Καυτερά Σνακς

Ξεφεύγοντας από τις σάλτσες μπορούμε να σας κάνουμε μια μικρή περιγραφή και για την μεγάλη ποικιλία από σνακς που διαθέτουμε όπως είναι τα πατατάκια, τα ποπ κορν,  τα τραγανά φιστίκια και αμύγδαλα ακόμα και γλυκές αλχημείες όπως κάποιες σοκολάτες οι οποίες όσο και ασυνήθιστο να ακούγεται ταιριάζουν απίστευτα με τις καυτερές πιπεριές στην γεύση αφού το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό.

Το πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο


Καυτερές πιπεριές – Τριμμένο πιπέρι

Σε ένα άλλο επίπεδο μια άλλη πολύ ωραία και έξυπνη λύση  για το χειμώνα (μιας και η πιπεριά κάτω από φυσιολογικές συνθήκες είναι κατά κύριο λόγο εποχιακό λαχανικό) είναι και οι αποξηραμένες πιπεριές που όπως και να το κάνουμε δίνουν μια παραπάνω ένταση στο φαγητό. Γενικά σε αυτή μας την κατηγορία ανήκουν όλες μας οι ποικιλίες από τα flakes πιπεριών που διαθέτουμε αλλά και το πιο βασικό τα πιπέρια μας!!!!

Το πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο