Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι καυτερές πιπεριές είναι ένα απίθανο συστατικό που συμβάλλει στην μακροζωία!

Έχουν γίνει πολλές έρευνες γύρω από τις πιπεριές και τελευταία η Αμερικανική καρδιολογική εταιρεία χαρακτηρίζει την καυτερή πιπεριά ως το μπαχαρικό της ζωής.


Τι είναι οι καυτερές πιπεριές;

Η πιπεριά είναι ένα ποώδες , αγγειόσπερμο και θαμνώδες φυτό που ανήκει στο γένος Καψικόν. Αποτελείται από περίπου 200 διαφορετικά είδη ανά τον κόσμο που ποικίλουν ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος τους. Οι καυτερές πιπεριές είναι ξεχωριστές και ποικίλλουν και ως προς τον βαθμό της καυτερής τους γεύσης αφού αποτελούνται από γλυκούς αλλά και  ιδιαίτερα καυτερούς  καρπούς.

Οι καυτερές πιπεριές φτάνουν τα 60-70 εκατοστά και οι βλαστοί μόλις βγουν είναι αρκετά τρυφεροί ενώ  στη συνέχεια γίνονται πιο σκληροί ,ξυλώδεις κοινώς. Τα φύλλα της πιπεριάς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα ενώ ο καρπός της είναι καταπράσινος που όταν ωριμάσει γίνεται λαμπερός κόκκινος ή και κίτρινος πολλές φορές.

Ο σπόρος της πιπεριάς , όπως  της ντομάτας και της μελιτζάνας , ανήκουν στα σολανοειδή που χαρακτηρίζονται ως πολύ χρηστικοί και ¨εύκολοι¨ σπόροι όσον αφορά την καλλιέργεια τους.

Ενώ οι πιπεριές  προέρχονται από την Λατινική Αμερική, πρωταγωνιστούν σε πολλές κουζίνες της Ανατολής , της Ινδίας, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο Μεξικό και την Ισπανία.

Βέβαια , πλέον, αποτελούν και ένα αναπόσπαστο συστατικό  της Ελληνικής κουζίνας  καθώς χρησιμοποιούνται για να δίνουν την υπέροχη γεύση τους σε διάφορες σάλτσες και σαλάτες.

Οι ιδιαίτεροι καυτεροί καρποί της πιπεριάς μπορούν να καταναλωθούν ψητοί ή μπορούν να αποξηρανθούν και να γίνουν σκόνη ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μπαχαρικό.


Τι είναι η καψαϊκίνη?

Στο εσωτερικό των καρπών της πιπεριάς ,κυρίως της κόκκινης πιπεριάς (τσίλι), περιλαμβάνεται μια δραστική ουσία, η γνωστή καψαϊκίνη . Η καυστικότητα των καρπών των πιπεριών  εξαρτάται απ’ την περιεκτικότητα της καψαϊκίνης.  Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της καψαϊκίνης , τόσο πιο καυτερή θα είναι και η πιπεριά.

 •  Η καψαϊκίνη που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές συμβάλλει σε πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.
 • Συμβάλλει  στην ενίσχυση του πεπτικού μας συστήματος , βοηθώντας την πέψη.
 • Βοηθά στη καύση θερμίδων, καθώς αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.
 • Μπορεί να μειώσει την πιθανότητα του στομαχικού  έλκους .
 • Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού.
 • Βοηθά στο κοινό κρυολόγημα καθώς θεωρείται πολύ δυνατό αποσυμφορητικό.
 • Συντελεί αποτελεσματικά στη πιο σύντομη αίσθηση κορεσμού, μειώνοντας έτσι το  αίσθημα της πείνας.
 • Συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και τους μύες.

Προσοχή : Η κατανάλωση της καψαϊκίνης θα πρέπει να αποφεύγεται σε μεγάλη ποσότητα ,ώστε να είναι ασφαλής, καθώς μπορεί να δημιουργήσει πόνους στο στομάχι!

  

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη καυτερών πιπεριών;

 Οι πιο δημοφιλείς καυτερές πιπεριές που  ανήκουν στην οικογένεια capscicum είναι οι εξής:

Καρολίνα Ρίπερ (Carolina Reaper)

Η πιπεριά Carolina reaper είναι η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο και αφήνει την αίσθηση του καψίματος  ακόμα και στους πιο  φανατικούς λάτρεις των καυτερών προϊόντων.  «Ο χάρος από την Καρολάινα» όπως χαρακτηρίζεται , κατέχει την  1η θέση στο World Guinness Records και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση της, καθώς μπορεί να προκαλέσει έντονο ερεθισμό αν έρθει σε επαφή με τα μάτια και το πρόσωπο.

 

Τρινιντάντ Σκόρπιον (Trinidad Scorpion)

Η πιπεριά Trinidad Scorpion κατέχει την δεύτερη θέση της πιο καυτερής πιπεριάς στον κόσμο και δικαίως αφού τα επίπεδα καυστικότητας της είναι πάρα πολύ υψηλά. Χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο σχήμα της καθώς είναι οβάλ και στο κάτω μέρος σχηματίζει μια μικρή μυτίτσα , η οποία όπως λέγεται θυμίζει αρκετά το κεντρί ενός σκορπιού. Βέβαια , η γεύση της θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το θανατηφόρο τσίμπημα ενός σκορπιού, εξ’ού και το ιδιαίτερο όνομα της.

 

Ghost pepper- Bhut Jolokia

H  δημοφιλής πιπεριά «φάντασμα» ή αλλιώς Τζολόκια έχει πάρει στο παρελθόν τα ηνία της πιο καυτερής πιπεριάς στο κόσμο και δικαίως αφού κατέχει πάρα πολύ υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα Scoville.  Προέρχεται από την μακρινή Ινδία και ξεχωρίζει για τις υπέροχες χρωματιστές ποικιλίες της. Προσδίδει απίστευτα πικάντικη γεύση σε φαγητά, σαλάτες και σάλτσες ενώ συνοδεύει μαγικά το κρέας και το ψάρι.

 

Χαμπανέρο ( Habanero)

Οι πιπεριές Χαμπανέρο ξεχωρίζουν για τα υπέροχα χρώματα τους, τα οποία προσδίδουν διαφορετική πλούσια καυτερή γεύση και ξεχωριστό άρωμα.  Η πιπεριά Habanero συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου αφού αποτελείται από υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας καψαϊκίνης. Προσδίδει μεγάλη «ένταση» στα πιάτα γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Μεξικό, τη Μαδαγασκάρη και την Ιαπωνία.

 

Ταμπάσκο ( Tabasco)

 H πιπεριά ταμπάσκο δεν θα μπορούσε να μην συγκαταλέγεται στην δημοφιλή λίστα των καυτερών πιπεριών. Προέρχεται από τους λάτρεις του πικάντικου φαγητού , το Μεξικό, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και για την σάλτσα της. Λέγεται ότι η παρασκευή της ξεκίνησε απ’ τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Λουϊζιάνα συγκεκριμένα ,τον 19 αιώνα ενώ  η συνταγή της παραμένει επτασφράγιστο  μυστικό.

 

Χαλαπένιο (Jalapeno)

Η πιπεριά χαλαπένιο (jalapeno) κατατάσσεται στις  πιο δημοφιλείς καυτερές πιπεριές, λόγω των χαμηλών επιπέδων   καυστικότητας της. Ουσιαστικά είναι τόσο πικάντικη, ώστε να  μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και απ’ αυτούς που αποφεύγουν τα πολύ καυτερά. Η πιπεριά Jalapeno άρχισε να καλλιεργείται στην πόλη  Xalapa, του Μεξικού και έτσι και πήρε το όνομα της από αυτή την υπέροχη πόλη! Αποτελεί μια εξαίρετη πηγή βιταμινών (C, B6,E ,K). Oι συγκεκριμένες πιπεριές μπορούν να καταναλωθούν φρέσκιες, τυποποιημένες σε κονσέρβα, εναλλακτικά να αποξηρανθούν και στολίσουν υπέροχα ελληνικά πιάτα (οι γνωστές chipotle chili).

 

Καγιέν (Cayenne)

Οι πιπεριές Cayenne ανήκουν στο είδος Καψικόν (Capsicum annuum) και πήραν το όνομα τους από την πόλη Cayenne της Γαλλικής Γουιάνας. Οι υπέροχες καυτερές πιπεριές ύστερα από αποξήρανση ,μπορούν να αλεστούν ή να πολτοποιηθούν ώστε να γίνουν σκόνη και να δημιουργήσουν το γνωστό σε όλους μας πιπέρι cayenne. Oι συγκεκριμένες πιπεριές χρησιμοποιούνται από πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο και δίνουν μια υπέροχη πικάντικη γεύση σε σάλτσες, σαλάτες και συντελούν ιδιαίτερα σε πεντανόστιμα σάντουιτς.

 

Κλίμακα Σκόβιλ (Scoville)

Η κλίμακα Σκόβιλ  δημιουργήθηκε το 1912 από τον διάσημο Αμερικανό, Γουίλμπουρ Σκόβιλ (Wilbur Scoville),φαρμακοποιό στο επάγγελμα, η οποία ουσιαστικά βασίστηκε σε  μια πρακτική μέθοδο δοκιμασίας με σκοπό τη μέτρηση καυστικότητας των πιπεριών τσίλι. Η συγκεκριμένη κλίμακα εκφράζεται σε μονάδες SHU (Scoville Heat Units), που αφορούν την περιεκτικότητα των καψαικινοειδών ουσιών ,(δηλ. την αίσθηση καυστικότητας), που έχουν ποικίλα είδη πιπεριάς.

Βέβαια , αυτή η οργανοληπτική δοκιμή (Scoville) ήταν μια  πιο υποκειμενική δοκιμασία, ωστόσο  αντικαταστάθηκε από άλλες μεθόδους ποσοτικής ανάλυσης, όπως την λεγόμενη Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPCL) , που μπορούν να μετρήσουν πιο αντικειμενικά και με περισσότερη ακρίβεια την ποσότητα καψαϊκίνης σε μια πιπεριά.


Τιμές Κλίμακας Σκόβιλ

Όταν αναφερόμαστε στην κλίμακα Σκόβιλ κατά κύριο λόγο απευθυνόμαστε σε πιπεριές. Η συγκεκριμένη κλίμακα ξεκινά από (0 SHU) που αντιστοιχούν στην γνωστή μας πράσινη πιπεριά και μπορεί να φτάσει μέχρι (1,6 εκατομμύρια SHU) με την πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου την Carolina Reaper.

Το ανώτατο όριο ως μέτρο σύγκρισης της καψαϊκίνης στην κλίμακα αποτελούν οι καθαροί κρύσταλλοι καψαϊκίνης που αντιστοιχούν σε 16 εκατομμύρια μονάδες Scoville.

Σύμφωνα λοιπόν ,με την κλίμακα Scoville  τα επίπεδα καυστικότητας, μπορούν να αποδοθούν με τον εξής τρόπο:


Επίπεδο

Καυστικότητας

Μονάδες

SHU

Πολύ υψηλή

Άνω των 80.000

Υψηλή

25.000 - 70.000

Μέση

3.000 - 25.000

Χαμηλή

700 - 3.000

Καθόλου αισθητή

0 - 700Προσοχή! Η  καυστικότητα μιας πιπεριάς δεν εξαρτάται  μόνο από την περιεκτικότητα της καψαϊκίνης που περιλαμβάνουν αλλά και από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τις καιρικές συνθήκες, την θερμοκρασία και τον κλίμα της περιοχής καθώς και τη σύσταση του εδάφους στο οποίο θα καλλιεργηθούν. Όσο πιο θερμό είναι το κλίμα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συγκέντρωση των καψαικινοειδών ουσιών της πιπεριάς .

 Κατά καιρούς θα συναντήσουμε  διάφορες λίστες εκφρασμένες σε μονάδες SHU, που απευθύνονται στην καυστικότητα μιας μεγάλης ποικιλίας πιπεριών.

Παρακάτω σας δίνουμε μια λίστα των πιο διάσημων καυτερών πιπεριών στον κόσμο!

Πίνακας Scoville


Μονάδες

Scoville

Είδος

Τσίλι

16.000.000

Κρύσταλλοι καψαϊκίνης

2.800.000-3.000.000

Πιπέρι Χ

1.900.500-2.480.000

Η αναπνοή του Δράκου

1.569.300-2.200.000

Καρολίνα Ρίπερ (Carolina Reaper)

1.300.000-2.000.000

Τρινιντάντ Σκόρπιον (Trinidad Scorpion)

855.000-1.041.427

Naga jolokia

350.000-580.000

Red Savina habanero, Chocolate habanero

100.000-350.000

Scotch Bonnet, Fatali , Jamaica pepper

100.000-200.000

Piri piri

50.000-100.000

Ταϊλανδική πιπεριά τσίλι

30.000-50.000

Κόκκινο ή πιπέρι καγιέν (Cayenne), πιπέρι ταμπάσκο (Tabasco)

10.000-23.000

Serrano, Peter

5.000-8.000

Ποικιλία τσίλι Anaheim Νέο Μεξικό

2.500-5.000

Jalapeno Χιλή, Πιπέρι Padron, Σάλτσα Tabasco

1.500-2.500

Ροκοτύλο τσίλι

1.000-1.500

Poblano Χιλή

500-1.000

Χιλή anaheim

100-500

Πιπεριά μπανάνας, Pimento

0

Κοινή πράσινη πιπεριά


Καυτερές Πιπεριές Αγορά

Αν λατρεύεις τα καυτερά και θέλεις να δοκιμάσεις μια τεράστια ποικιλία από τις πιο  καυτερές και διάσημες πιπεριές του κόσμου, μπορείς να το κάνεις από αυτήν εδώ τη σελίδα.  Απλά τοποθέτησε το προϊόν στο καλάθι σου, προχώρησε στο check out και γρήγορα θα έχεις το  προϊόν στον χώρο σου.
 


Οφέλη καυτερών πιπεριών

 Είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι οι καυτερές πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί από τον κλάδο της Ιατρικής. Θεωρούνταν απαραίτητες στην διερεύνηση διαφόρων ασθενειών που σχετίζονταν με το γαστρεντερικό τμήμα του ανθρώπινου οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μεγάλη μελέτη γύρω απ’ την καυτερή πιπεριά η οποία είναι πιθανό να συμβάλλει στην δημιουργία νέων αναλγητικών φαρμάκων ικανών να εντοπίσουν και να σταματήσουν τον πόνο στην πηγή του.
 
Σύμφωνα με πολλές μελέτες οι πιπεριές έχουν πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό:

 • Η κατανάλωση καυτερών πιπεριών συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα.
 • Συμβάλλουν στην ανακούφιση από διάφορους πόνους (ημικρανίες, πονοκέφαλοι).
 • Οι καυτερές πιπεριές έχουν αντιφλεγμονώδη δράση , βοηθούν σε διάφορες φλεγμονές και νευροπάθειες.
 • Οι καυτερές πιπεριές αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα, λόγω της καψαϊκίνης από την οποία αποτελούνται , καθώς συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού και την πιο γρήγορη καύση θερμίδων και λίπους.
 • Βοηθούν στην καταπολέμηση διαφόρων νόσων του εντέρου , (όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) καθώς σκοτώνουν τα βακτήρια .
 • Οι πιπεριές λόγω της καυστικότητας τους συμβάλλουν στην καταπολέμηση χρόνιων λοιμώξεων που σχετίζονται με τους παραρρίνιους κόλπους (την γνωστή ιγμορίτιδα), καθώς μειώνουν την ρινική συμφόρηση.
 • Σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι καυτερές πιπεριές συμβάλλουν στην μείωση της πιθανότητας των εμφραγμάτων καθώς και πολλών εγκεφαλικών επεισοδίων.