Τι είναι το πιπέρι;


Μπορεί κάποιοι από εμάς να μην ασχολούνται  με την μαγειρική  και γενικότερα  να μην έχουν πολλές γνώσεις πάνω σε αυτό το κλάδο, δεν υπάρχει όμως κανένας από εμάς που να μην γνωρίζει τι είναι το πιπέρι ή να μην το έχει γευτεί έστω και μια φορά στη ζωή του. Όλα  νοικοκυριά στις μέρες μας το χρησιμοποιούν στο μαγείρεμα των φαγητών τους και γενικότερα στη κουζίνα τους. Το πιπέρι ανήκει στην μεγάλη κατηγορία των μπαχαρικών και είναι αυτό που δίνει στα φαγητά μας ένταση και ανεβάζει τα επίπεδα της γεύσης, της καυστικότητας και της νοστιμιάς.  Η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για το πιπέρι είναι αυτή της σκόνης μέσα σε μικρά σακουλάκια που βρίσκουμε στα super markets αλλά και στην μορφή των κόκκων. Όμως ποιο πραγματικά είναι το πιπέρι αλλά και με ποια  διαδικασία φτάνει στα χέρια μας στην μορφή που το έχουμε σήμερα; 


Πιπέρια προέλευση- Τρόπος επεξεργασίας


Σχεδόν όλα τα μπαχαρικά  προέρχονται από την Ανατολή. Το ίδιο ισχύει και για τα πιπέρια. Στην ουσία πρόκειται για ένα φυτό το οποίο μάλιστα είναι και αναρριχώμενο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δέκα μέτρα. Το φυτό αυτό λοιπόν που ονομάζεται πέπερι  παράγει κάποιους μικρούς πράσινους κόκκους τους οποίους ο άνθρωπος συλλέγει και αποξηραίνει. Μετά την αποξήρανση του κόκκου προχωράμε στη διαδικασία της τριβής του  και έτσι δημιουργείται στο πιπέρι.


Το πιπέρι γενικά κατάγεται όπως προαναφέρθηκε από την Ανατολή και έφτασε στην Ευρώπη μέσω των Αράβων γύρω στο 1000 πχ. Αποτελούσε μεγάλο εμπορικό προιόν αλλά  και πολύ ακριβό. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του πιπεριού πέρα την νοστιμιά και την αύξηση της καυστικότητας που προκαλεί στο φαγητό είναι αυτό το συνηθισμένο φτάρνισμα που νιώθουμε μόλις το μυρίσουμε.


Το περίεργο αυτό συναίσθημα οφείλεται στην ουσία της πιπερίνης που έχουν τα πιπέρια η οποία  μας ενεργοποιεί τις νευρικές απολήξεις της μύτης. Η  μύτη μας λοιπόν ερεθίζεται  από αυτή την διαδικασία και έτσι προκαλείται το φτάρνισμα.


Πιπέρια Κατηγορίες


Τα πιπέρια χωρίζονται σε γενικές γραμμές σε 4 μεγάλες κατηγορίες. Το πράσινο, το μαύρο, το λευκό και το κόκκινο ή ροζ κάποιες φορές. Το πράσινο πιπέρι προέρχεται από το φυτό πέπερι όταν ο καρπός του δεν έχει ακόμα ωρίμασει, θα μπορούσε δηλαδή κάποιος να το αποκαλέσει ακόμα και χλωρό πιπέρι. Το μαύρο πιπέρι είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή πιπεριού που συναντάμε και στην ουσία προέρχεταιι από τον πολύ ώριμο καρπό του πιπεριού ο οποίος μάλιστα έχει αποξηρανθεί. Από την άλλη το λευκό πιπέρι είναι μια παραλλαγή του μαύρου με την μόνη διαφορά να συνίσταται στην αφαίρεση του περικάρπιου από το καρπό, του περιβλήματος δηλαδή. Τέλος, το κόκκινο πιπέρι παράγεται όταν καρπός έχει ωριμάσει αρκετά και δεν έχει άλλα περιθώρια αποξήρανσης.


Το πιπέρι ως φάρμακο για τον οργανισμό


Το πιπέρι από την αρχαιότητα το χτησιμοποιούσαν και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Σήμερα μετά από πολλές έρευνες έχει διαπιστωθεί πως έχει αποτοξινωτικό χαρακτήρα, προσφέρει λαμπερότητα στο δέρμα, βοηθά στη πρόληψη κατά του καρκίνου καθώς επίσης προστατεύει και το ανασοποιητικό σύστημα.


Τι είναι η κλίμακα Scoville


Γενικότερα οι κλίμακες στην καθημερινότητά μας, μας βοηθούν να προσδιορίσουμε πόσο υψηλή ή χαμηλή θέση κατέχει κάποιο αντικείμενο ή προϊόν σε σχέση  με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Έτσι λοιπόν και η κλίμακα scoville στην ουσία κατατάσσει τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου σε επίπεδα ανάλογα με την καυστικότητα που περιέχει η καθεμία. Ο βαθμός της καυστικότητας εφράζεται σε μονάδες  SHU (SCOVILLE HEAT UNITS, Μονάδες Θερμότητας Scoville.


Η κλίμακα αυτή δημιουργήθηκε το 1912 από έναν Αμερικανό φαρμακοποιό τον Γουίλμπουρ Σκόβιλ. Με τα δεδομένα της εποχής η δημιουργία της κλίμακας βασίστηκε σε πιο υποκειμενικά κριτήρια τα οποία σήμερα δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια έμπιστη πηγή για τον προσδιορισμό και την κατάταξη μιας πιπεριάς στη κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, o Scoville  ανέθεσε σε μια ομάδα ανθρώπων να δοκιμάσει διαφορετικά είδη πιπεριών και με βάσει την δική τους γνώμη τοποθέτησε κάθε πιπεριά σε επίπεδα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα όμως όπως καταλαβαίνει κανείς είναι τελείως υποκειμενικό αφού το πόσο καυτερό ή όχι είναι κάτι αποτελεί προσωπική άποψη.


Είναι αποδεδειγμένο πως ένας άνθρωπος που τρώει από την παιδική του ηλικία καυτερά φαγητά έχει ως ενήλικας μεγαλύτερες αντοχές στα καυτερά τρόφιμα σε αντίθεση με κάποιον άλλον άνθρωπο  του οποίου ο ουρανίσκος δεν έχει συνηθίσει σε αυτές τις γεύσεις. 


Επανερχόμενοι στα προηγούμενα λοιπόν, η τεχνική που χρησιμοποίησε ο Scoville δεν είναι τόσο έμπιστη. Για αυτό και  η τεχνική αυτή στις μέρες μας έχει αντικατασταθεί από την  Υδροχρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης  η οποία πλέον μας βοηθά να προσδιορίσουμε ακριβώς και με αντικειμενικότητα την περιεκτικότητα μιας πιπεριάς στα επιπέδα καψαϊκίνης.  


Πιπέρια που βρείτε στο site μας


Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα περιλαμβάνει σάλτσες, σνακς, ξηρούς καρπούς αλλά και διάφορες ποικιλίες από πιπέρια. Τα προιόντα αυτά έχουν ως βάση τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου. Όλο αυτό έχει ως συνέπεια να αναφερόμαστε λοιπόν σε πολύ καυτερά προιόντα τα οποία καλύπτουν ιδιαίτερα γούστα. Για ότι αφορά τα πιπέρια λοιπόν στο κατάστημά μας θα βρείτε σπάνιες ποικιλίες και αρκετά ιδιαίτερες. Ένα από αυτά είναι το πιπέρι Trinidad Scorpion.  Το συγκεκριμένο πιπέρι προέρχεται από μια  πιπεριά με καταγωγή από την Μορούγκα στο Tρινιτάντ.  Μέχρι και το 2012 η συγκεκριμένη πιπερία κατείχε την πρώτη θέση στη κλίμακα καυστικότητας Scoville στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί παραπάνω.  Στην ουσια σαν πιπεριά είχε λάβει 2 εκατομμύρια θερμαντικές μονάδες Scoville. Μόνο και μόνο από αυτό μπορεί κανείς να καταλάβει για τα ποσό της καυστικότητας που την χαρακτηρίζει. Στις περιπτώσεις αυτές η επεξεργασία για την δημιουργία του πιπεριού περιλαμβάνει το μάζεμα των πιπεριών, την αποξήρανση τους και έπειτα το άλεσμα με ειδικές διαδικασίες.


Το δεύτερο κατά σειρά πιπέρι που έχουμε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι το τριμμένο κόκκινο πιπέρι Χαμπανέρο (Habanero). Η πιπερία Χαμπανέρο έχει καταγωγή από την Αβάνα και είναι από τις πιο καυτερές πιπεριές καθώς οι μονάδες θερμότητάς της φτάνουν από 100.000-350.000. Μέχρι και το 1999 κατείχε την πρώτη θέση στην κλίμακα Scoville έχοντας πάρει και βραβείο Guines. Το συγκεκριμένο πιπέρι μπορεί να συνοδεύσει όλα σας τα φαγητά αλλά κυρίως τα κρέατα, καθώς δίνει μια ιδιαίτερη γεύση ή οποία είναι πολύ χαρακτηριστική. Η επίγευση που αφήνει είναι  πιο φρουτώδη που σε συνδυασμό με την καυστικότητα αφήνει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Γενικότερα η πιπερία Χαμπανέρο από την οποία προέρχεται και το πιπέρι για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους στα καυτερά προϊόντα και αποτελεί μια ομαλή μετάβαση από τα κοινά καυτερά προϊόντα της αγοράς στα πιο δυνατά.


Το καυτερό πιπέρι από την πιπεριά Μπουτ Τζολόκια (bhut jolokia) που θα βρείτε επίσης στο κατάστημά μας κατάγεται από την Ινδία. Σε αντίθεση με την πιπεριά Χαμπανέρο η Mπουτ Τζολόκια είναι η μετάβαση από τις πολύ καυτερές στις υπερ καυτερές πιπεριές. Αυτό εξηγείται και από την κατάταξη που έχει στην κλίμακα Scoville με  1+ εκατομμύριο μονάδες θερμότητας. Η Μπουτ Τζολόκια και το πιπέρι της είναι μια καλή επιλογή για να συνοδεύσει κανείς το ψάρι αλλά μπορούν να αποτελέσει και ένα πολύ καλο συστατικό για σπιτικά ντίπς και dressings.


Το πιπέρι Καγιέν (Cayenne) διαθέτει πλούσια γεύση και έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά αποτελεί και κύριο συστατικό πολλών  φαρμάκων κυρίως αλοιφών για τους μυϊκούς πόνους λόγω της καψαϊκίνης που διαθέτει.Βρίσκεται σχετικά  χαμηλά στην κλίμακα Scoville αφού διαθέτει 30.000-50.000 μονάδες θερμότητας.  Το πιπέρι Καγιέν χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στην κουζίνα,  στην μορφή σκόνης, φρέσκο όσο και αποξηραμένο. Επιπλέον αποτελεί βασικό συσταστικό πολλών καλοκαιρινών κτοτέιλς. Σε σχέση με τις υπόλοιπες πιπεριές οι Καγιέν είναι πολύ λεπτές και μακριές. Λόγω του ότι ανήκουν στα χαμηλά επίπεδα της κλίμακας Scoville  μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερη ποσότητα στα φαγητά. 


Το βασικότερο όμως πιπέρι που διαθέτουμε στο κατάστημά μας και το οποίο είναι το πιο καυτερό από όλα είναι το πιπέρι Καρολίνα Ρίπερ (Carolina Reaper). Πρόκειται για την πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου, η οποία μπορεί να καταναλωθεί σε πολύ μικρή ποσότητα στα φαγητά σας, κάτι το οποίο ισχύει και το πιπέρι.  Πρόκειται για ένα προιόν θανατηφόρο το οποίο αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα μέχρι και θάνατο. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό αποτελεί μεγάλη πρόκληση και απευθύνεται σε ουρανίσκους που έχουν μεγάλες αντοχές. Η Καρολίνα ρίπερ βρίσκεται στην κορυφή της κλίμακας Scoville με 1,4 -2,2 εκ μόναδες θερμότητας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση της και στο πιπέρι αλλά και στην ίδια την πιπεριά καθώς η επαφή με το δέρμα, τα μάτια και το στόμα μπορύν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Το τριμμένο πιπέρι από Καρολίνα Ρίπερ είναι κατάλληλο για όλα τα φαγητά καθώς μπορεί να συνοδεύσει το κρέας σας,τα ψάρια, σάλτσες καθώς δίνει μια απίστευτη ένταση στις σούπες.